Opakowania z kartonu to doskonały, bo ekologiczny sposób na przechowywanie żywności. Aby jednak upewnić się, że są w tym zakresie bezpieczne, powinny potwierdzać to odpowiednie atesty. Jakie dokładnie? Zachęcamy do poznania szczegółowych informacji na ten temat.
Na samym początku trzeba zaznaczyć, że nie każde opakowanie tego typu będzie odpowiednie. To dedykowane do kontaktu z żywnością nie może być przede wszystkim bielone przy użyciu chloru, który tym samym mógłby oddziaływać na żywność i być szkodliwy. Istotne jest też to, aby dobrze chronił znajdującą się wewnątrz żywność oraz aby nie uległa ona w czasie takiego przechowywania zepsuciu. Do tego celu używa się bezpiecznych lakierów nieprzepuszczających wody oraz tłuszczu, ale tylko takich, które mogą mieć kontakt z jedzeniem.
Ze względu na brak odgórnych, ogólnoeuropejskich wymogów, opakowania kartonowe do kontaktu z żywnością powinny posiadać rekomendację instytucji jaką jest Niemiecki Federalny Instytut Oceny Ryzyka. To podstawowy dokument stanowiący niejako atest, który potwierdza, że papier lub tektura mogą mieć kontakt z żywnością. Podczas jego przyznawania sprawdza się, czy opakowanie spełnia limity pod względem substancji potencjalnie niebezpiecznych, które mogą być wykorzystywane na etapie procesu produkcyjnego. To m.in. kadm, ołów, formaldehyd, barwniki oraz wiele innych, używanych przez niektóre przedsiębiorstwa.
Opakowania na żywność muszą gwarantować tego typu produktom bezpieczeństwo. Nie inaczej jest w przypadku kartonu, który także ma spełniać szereg rygorystycznych norm w tym zakresie. Ich spełnienie potwierdzają dokumenty, takie jak Rekomendacja Niemieckiego Federalnego Instytutu Oceny Ryzyka.